szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciasteczka podwójnie orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pdwójnie orzechowe, gdyż ze zmielonymi orzechami w środku i całymi kawałkami na zewnątrz.

Ciasteczka podwójnie orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka podwójnie orzechowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka podwójnie orzechowe
Miękkie masło ubijamy z masłem na puszystą masę. Orzechy włoskie rozdrabiamy na proszek. Mieszamy sproszkowane orzechy z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Stopniowo dodajemy mąkę z dodatkami do miksera. Po dodaniu całości miksujemy na wysokich obrotach, aż ciasto będzie zwarte. Wyjmujemy z miksera i formujemy z ciasta kulkę. Owijamy folią aluminiową i wkładamy na pól godziny do zamrażarki. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki delikatnie spłaszczamy w rękach i na każdej umieszczamy kawałek orzecha włoaskiego. Układamy an blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 13 minut. Po ostudzeniu polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Ciasteczka podwójnie orzechowe
Potrzebne składniki to masło mąka i orzechy
Ciasteczka podwójnie orzechowe
Orzechy rozdrabniamy na proszek i mieszamy z mąką
Ciasteczka podwójnie orzechowe
Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego
Ciasteczka podwójnie orzechowe
Delikatnie rozplaszczamy kulki i umieszamy w nich orzechy