Lucynka

Lucynka

Kucharz
[Przepisów: 23]

Ciasteczka półfrancuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki! Ciasteczka najlepiej smakują zaraz po upieczeniu!

Ciasteczka półfrancuskie

Składniki:

Ciasteczka półfrancuskie

 

  • równe ilości poniższych składników- w zależności ile ciasteczek chce się zrobić, np. po 50 dag
  • serki homogenizowane waniliowe
  • margaryna
  • mąka
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do posypania ciastek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka półfrancuskie
Do serków, mąki i margaryny dodajemy szczyptę soli i szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować na placek grubości ok 0,5 cm i pokroić nożem najpierw na pasy a następnie każdy pas na rąby ♦. Na każdy kawałek nałożyć łyżeczką powidła śliwkowe i zwinąć dwa przeciwległe brzegi. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temp. ok 200oC aż ciasteczka wyrosną i zrumienią się. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. Ciasteczka smakują wyśmienicie!