Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Ciasteczka pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasteczka pomarańczowe są najlepsze do herbaty

Ciasteczka pomarańczowe

Składniki:

Ciasteczka pomarańczowe

 

  • 20 dag cukru
  • 35 dag mąki
  • 1 kostka masła (25 dag)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pomarańczowe
Owoc umyć, sparzyć i otrzeć skórkę. Cukier, cukier waniliowy, masło, jogurt i proszek do pieczenia wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę i skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto (powinno być miękkie). Z ciasta uformować małe kulki. Każdą spłaszczyć na krążek o średnicy ok. 5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowy odstęp. Piec około 15 -20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (do momentu aż przybiorą złoty kolor). Ciasteczka można udekorować czekoladą.