Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasteczka pomarańczowe z amoniakiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do ciasteczek zamiast amoniaku można dodać sodę oczyszczoną.

Ciasteczka pomarańczowe z amoniakiem.

Składniki:

Ciasteczka pomarańczowe z amoniakiem.

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pomarańczowe z amoniakiem.
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z amoniakiem, dodać masło i bardzo dokładnie posiekać nożem. Następnie wsypać cukier puder, cukier waniliowy, wlać śmietanę, dodać otartą skórkę z pomarańczy i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 1/2 cm. Foremkami wycinać ciasteczka, układać na przygotowanej blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp 170 stopni. Po ostudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą.

Tagi:

czekolada