Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Ciasteczka pychotki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasteczka są z mojego ukochanego ciasta serowego. Są z marcepanem, no i jeszcze dżem z czarnej porzeczki, który zawsze doskonale sprawdza się w słodkich wypiekach.

Ciasteczka pychotki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka pychotki

 

  • Składniki na ok. 70 sztuk:
  • 300 g. białego gładkiego twarogu
  • 5 łyżek waniliowego cukru pudru
  • 100 g. zimnego masła
  • 1 szklanka maki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 g. masy marcepanowej
  • dżem z czarnej porzeczki
  • Dodatkowo:
  • mleko do posmarowania ciastek
  • cukier do posypania ciastek

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pychotki
Przesiewam mąkę do miski, następnie dodaję ser i posiekane zimne masło, cukier i szczyptę soli. Siekam wszystko do połączenia się składników, po czym zagniatam ciasto, przekładam je na stolnicę i zagniatam jeszcze chwilę. Dzielę na 2 części -każdą część wałkuję na prostokąt, na grubość ok. 0,4 mm. Każdy prostokąt dzielę na paski szerokości 5-6 cm. Wzdłuż każdego paska rozkładam dżem, na nim układam wałeczek z masy marcepanowej. Jeden brzeg ciasta smaruję wodą i sklejam, by powstał rulonik. Każdy rulonik kroję w ukośne ciasteczka szerokości 2-3 cm. Przekładam je na blachę wyłożoną papierem, smaruję mlekiem, posypuję cukrem i piekę ok 20-25 minut w temperaturze 185 stopni C.  
Ciasteczka pychotki
Przed upieczeniem już wyglądają prześlicznie
Ciasteczka pychotki
Warto je posypać apetycznym, grubym cukrem

Tagi:

ciastka mak