Sposób przygotowania:
Ciasteczka owsiano-czekoladowe
Do miski wsypać przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszać. Dodać miękkie masło i wyrobić wszystko razem palcami tak, jak na kruszonkę. Dodać rodzynki i drobniusieńko posiekaną czekoladę oraz dobrze roztrzepane widelcem jajko. Całość wyrobić. Nie jest to łatwa sprawa, ponieważ ciasto niespecjalnie daje się skleić, ale dzięki temu ciasteczka są cudownie kruche :). Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość 4-5 mm. Delikatnie wykrawać szklanką okrągłe ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby zostawiania między nimi dużych odstępów . Resztki ciasta ponownie zagnieść i wykrawać kolejne ciastka, i tak aż do wykorzystania całego ciasta. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 190 stopni (u mnie 155-160 stopni z termoobiegiem). Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną. Ciasteczka teoretycznie można całkiem długo przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, ale w moim domu znikają jeszcze tego samego dnia :)