Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 483]

Ciasteczka serowe z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie w przygotowaniu, a do tego tanie i smaczne. Ciasteczka przygotowane z ciasta z dodatkiem zmielonego twarogu z marmoladą.

Ciasteczka serowe z marmoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka serowe z marmoladą

 

  • 25 dag zmielonego w maszynce twarogu
  • 20 dag masła
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 -4 łyżki cukru pudru
  • parę kropli aromatu waniliowego
  • dodatkowo:
  • malutki słoiczek twardej marmolady

Sposób przygotowania:

Ciasteczka serowe z marmoladą

Przygotowanie ciasta:

Ciasteczka serowe z marmoladą
Do miski przesiewamy mąkę pszenną,dodajemy posiekane zimne masło, zmielony twaróg

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy posiekane zimne masło, zmielony twaróg, cukier puder i parę kropli aromatu waniliowego. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Wałkowanie ciasta:

Ciasteczka serowe z marmoladą
Na rozwałkowanym cieście serowym rozsmarowujemy marmoladę

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy schłodzone ciasto serowe na grubość ok 0,5 cm na kształt prostokąta.
Następnie na cieście rozsmarowujemy marmoladę.
Zwijamy ciasto na kształt rolady.

Krojenie ciasta:

Ciasteczka serowe z marmoladą
Ciasto serowe z marmoladą kroimy w plastry o grubości ok 1,5 cm

Zrolowane ciasto kroimy nożem na kawałki 1,5 cm szerokości.

Pieczenie ciasteczek:

Ciasteczka serowe z marmoladą
Pokrojone plasterki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pokrojone plasterki ciasta układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy ok. 25 min.
Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.


Tagi:

ser ciastka