Sposób przygotowania:
Ciasteczka serowe z marmoladąPrzygotowanie ciasta:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy posiekane zimne masło, zmielony twaróg, cukier puder i parę kropli aromatu waniliowego. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Wałkowanie ciasta:
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy schłodzone ciasto serowe na grubość ok 0,5 cm na kształt prostokąta.
Następnie na cieście rozsmarowujemy marmoladę.
Zwijamy ciasto na kształt rolady.
Krojenie ciasta:
Zrolowane ciasto kroimy nożem na kawałki 1,5 cm szerokości.
Pieczenie ciasteczek:
Pokrojone plasterki ciasta układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy ok. 25 min.
Po upieczeniu ściągamy z blaszki i studzimy.