Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bułeczki z cynamonową skorupką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne drożdżowe bułeczki z pyszną cynamonową skorupką. Idealne na podwieczorek, do pracy czy szkoły. Upieczcie koniecznie.

Bułeczki z cynamonową skorupką

Składniki:

Bułeczki z cynamonową skorupką

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • pół szklanki syropu z mniszka lekarskiego

Skorupka:

  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • 1 kopiasta łyżka mielonego cynamonu

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułeczki z cynamonową skorupką
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z syropem z mniszka, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy olej, wlewamy syrop z mniszka i rozczyn, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy jeszcze mąki tortowej.

3. Formowanie bułek: Ciasto dzielimy na części, tak około 18 części. Z każdej części ciasta na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną formujmy podłużne bułeczki, następnie każdą bułeczkę smarujemy jajkiem i oprószamy cukrem wymieszanym z cynamonem.

4. Do pieczenia: Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ bułeczki znacznie urosną. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce żeby troszkę podrosły.

5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 minut przez około 40-45 minut.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi około 18 sztuk bułeczek.

Zamiast syropu z mniszka można użyć płynnego miodu.