Sposób przygotowania:
Bułeczki z cynamonową skorupką
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z syropem z mniszka, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy olej, wlewamy syrop z mniszka i rozczyn, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy jeszcze mąki tortowej.
3. Formowanie bułek: Ciasto dzielimy na części, tak około 18 części. Z każdej części ciasta na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną formujmy podłużne bułeczki, następnie każdą bułeczkę smarujemy jajkiem i oprószamy cukrem wymieszanym z cynamonem.
4. Do pieczenia: Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ bułeczki znacznie urosną. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce żeby troszkę podrosły.
5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 minut przez około 40-45 minut.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 18 sztuk bułeczek.
Zamiast syropu z mniszka można użyć płynnego miodu.
2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy olej, wlewamy syrop z mniszka i rozczyn, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia. Gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy jeszcze mąki tortowej.
3. Formowanie bułek: Ciasto dzielimy na części, tak około 18 części. Z każdej części ciasta na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną formujmy podłużne bułeczki, następnie każdą bułeczkę smarujemy jajkiem i oprószamy cukrem wymieszanym z cynamonem.
4. Do pieczenia: Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ bułeczki znacznie urosną. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce żeby troszkę podrosły.
5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 minut przez około 40-45 minut.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 18 sztuk bułeczek.
Zamiast syropu z mniszka można użyć płynnego miodu.