Sposób przygotowania:
Ciasteczka serowe z marmoladą
Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać zmielony twaróg i jajko. Zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 4 mm. Gdyby ciasto było zbyt miękkie należy je schłodzić w lodówce ok 30-40 minut, dzięki temu będzie lepiej się wałkować.
Z rozwałkowanego ciasta wykroić koła o średnicy ok 9cm ( lub pokroić w kwadraty o boku ok 9 cm). Na środek każdego koła łyżeczkę marmolady. Następnie dobrze zlepić dwa przeciwległe brzegi każdego koła (w przypadku kwadratów dwa przeciwległe rogi).
Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasteczka dobrze sie przyrumienią ok 30 minut, funkcja góra-dól. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji składników wychodzi ok 24 ciasteczek.
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 4 mm. Gdyby ciasto było zbyt miękkie należy je schłodzić w lodówce ok 30-40 minut, dzięki temu będzie lepiej się wałkować.
Z rozwałkowanego ciasta wykroić koła o średnicy ok 9cm ( lub pokroić w kwadraty o boku ok 9 cm). Na środek każdego koła łyżeczkę marmolady. Następnie dobrze zlepić dwa przeciwległe brzegi każdego koła (w przypadku kwadratów dwa przeciwległe rogi).
Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasteczka dobrze sie przyrumienią ok 30 minut, funkcja góra-dól. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji składników wychodzi ok 24 ciasteczek.
Jagodowa
Magdalena88