Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Ciastko jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciastko z prażonymi na maśle jabłkami z galaretką. Chrupiące, delikatne w smaku i niezwykle szybkie w przygotowaniu. Łudzącą przypomina ciastko ze znanej wielu z nas restauracji typu fast-food.

Ciastko jabłkowe

Składniki:

Ciastko jabłkowe

 

  • 10 dużych jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Ciastko jabłkowe
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać masło, smażyć jabłka do miękkości.

Wsypać cukier a po chwili galaretkę.

Dokładnie wymieszać.

Żółtko roztrzepać z mlekiem, rozsmarować na każdym płacie ciasta francuskiego.

Jeden płat ciasta przełożyć do blaszki, wyłożyć jabłka, przykryć kolejnym płatem posmarowaną częścią do dołu.

Wierzch naciąć w kratkę.

Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.