Sposób przygotowania:
Jaglane rafello z ciasteczkami oreo
Kaszę jaglaną przepłukać trzykrotnie wrzątkiem, wrzucić do garnka, zalać mlekiem i gotować do momentu całkowitego wchłonięcia mleka przez kaszę. Co jakiś czas mieszać, aby się nie przypaliła.
Do ugotowanej kaszy dodać 2 łyżki masła, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ciasteczka oreo drobno pokruszyć, dodać stopione masło i wymieszać. Powstałą masą wylepić spód tortownicy, mocno dociskając. Włożyć do lodówki.
Do wystudzonej kaszy jaglanej dodać gęstą część mleczka kokosowego i 3-4 łyżki wody z mleczka kokosowego, cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny oraz aromat waniliowy i zmiksować za pomocą blendera ręcznego.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodać jeszcze trochę wody z mleczka kokosowego. Masa ma przypominać masę sernikową, ale nie może być zbyt rzadka. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać wszystko łyżką.
Gotową masę wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać i włożyć do lodówki na ok. 2 godz. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z łyżką masła. Rozprowadzić równomiernie na masie sernikowej. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić ciasteczkami Oreo.
Przechowywać w lodówce.
Do ugotowanej kaszy dodać 2 łyżki masła, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ciasteczka oreo drobno pokruszyć, dodać stopione masło i wymieszać. Powstałą masą wylepić spód tortownicy, mocno dociskając. Włożyć do lodówki.
Do wystudzonej kaszy jaglanej dodać gęstą część mleczka kokosowego i 3-4 łyżki wody z mleczka kokosowego, cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny oraz aromat waniliowy i zmiksować za pomocą blendera ręcznego.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodać jeszcze trochę wody z mleczka kokosowego. Masa ma przypominać masę sernikową, ale nie może być zbyt rzadka. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać wszystko łyżką.
Gotową masę wyłożyć na przygotowany spód, wyrównać i włożyć do lodówki na ok. 2 godz. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z łyżką masła. Rozprowadzić równomiernie na masie sernikowej. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić ciasteczkami Oreo.
Przechowywać w lodówce.