Sposób przygotowania:
Pasta z cieciorki
Przygotowania zaczynamy dzień wcześniej. Cieciorkę zalać wrzątkiem na 15 min. Następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Dodać kmin rzymski i liść laurowy i odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować cieciorkę w wodzie, której się moczyła, do momentu aż będzie miękka. Odcedzić, ale nie wylewać wody, w której się gotowała.
Sezam uprażyć na suchej patelni aż się lekko zbrązowieje. Następnie wsypać do miski blendera, dodać olej z pomidorów suszonych i zmielić na pastę.
Do pasty sezamowej dodać ugotowaną cieciorkę, kilka łyżek wody z cieciorki i zmiksować na gładką masę. Kolejno dodawać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory suszone, koperek oraz słonecznik i miksować blenderem do uzyskania gładkiej pasty.
Gdy masa jest zbyt gęsta dodać jeszcze wody z ciecierzycy. Przyprawić pastą paprykową, mieloną papryką słodką, pieprzem i solą. Wymieszać.
Przełożyć do miseczki i przechowywać w lodówce.
Sezam uprażyć na suchej patelni aż się lekko zbrązowieje. Następnie wsypać do miski blendera, dodać olej z pomidorów suszonych i zmielić na pastę.
Do pasty sezamowej dodać ugotowaną cieciorkę, kilka łyżek wody z cieciorki i zmiksować na gładką masę. Kolejno dodawać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory suszone, koperek oraz słonecznik i miksować blenderem do uzyskania gładkiej pasty.
Gdy masa jest zbyt gęsta dodać jeszcze wody z ciecierzycy. Przyprawić pastą paprykową, mieloną papryką słodką, pieprzem i solą. Wymieszać.
Przełożyć do miseczki i przechowywać w lodówce.