Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Pasta z cieciorki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasta pomidorowa z koperkiem przyrządzona z ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów, sezamu, ziaren słonecznika i soku z cytryny. Delikatna. Idealna do kanapek.

Pasta z cieciorki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasta z cieciorki

 

  • 1 szklanka cieciorki
  • 10 szt. pomidorów suszonych
  • 5 łyżek sezamu
  • 2-3 łyżki oleju z pomidorów
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść ziaren słonecznika
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej ostrej
  • pieprz, sól, papryka słodka mielona
  • kmin rzymski, liść laurowy

Sposób przygotowania:

Pasta z cieciorki
Przygotowania zaczynamy dzień wcześniej. Cieciorkę zalać wrzątkiem na 15 min. Następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Dodać kmin rzymski i liść laurowy i odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować cieciorkę w wodzie, której się moczyła, do momentu aż będzie miękka. Odcedzić, ale nie wylewać wody, w której się gotowała.

Sezam uprażyć na suchej patelni aż się lekko zbrązowieje. Następnie wsypać do miski blendera, dodać olej z pomidorów suszonych i zmielić na pastę.

Do pasty sezamowej dodać ugotowaną cieciorkę, kilka łyżek wody z cieciorki i zmiksować na gładką masę. Kolejno dodawać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory suszone, koperek oraz słonecznik i miksować blenderem do uzyskania gładkiej pasty.

Gdy masa jest zbyt gęsta dodać jeszcze wody z ciecierzycy. Przyprawić pastą paprykową, mieloną papryką słodką, pieprzem i solą. Wymieszać.

Przełożyć do miseczki i przechowywać w lodówce.
Pasta z cieciorki
Pasta pomidorowa z koperkiem z ciecierzycy na kanapkach
Pasta z cieciorki
Główne składniki do sporządzenia pasty pomidorowej z cieciorki