Sposób przygotowania:
Wyjątkowy sernik z tofuWykonanie spodu
Suszone daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 30 min. 1,5 szklanki płatków owsianych zmielić na miałko, pozostałe 0,5 szklanki pozostawić niezmielone. Daktyle odsączyć z wody, dodać do zblendowanych bananów i razem z olejem kokosowym zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Następnie dodać zmielone i całe płatki owsiane oraz amarantusa ekspandowanego i wymieszać łyżką.
Gotową masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10-15 min.
Masa
Za pomocą blendera połączyć ze sobą tofu i schłodzoną śmietankę kokosową, dodając około połowę wody z mleka kokosowego. Masa musi być idealnie gładka i nieco rzadka. Następnie dodać cukier puder, cukier z wanilią, budyń oraz sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać startą skórkę z cytryny i wymieszać całość łyżką. Masę wylać na podpieczony spód i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60-70 min.
Gdy ciasto się upiecze, studzić w wyłączonym piekarniku.
Dekoracja
Czekoladę stopić razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Stopioną czekoladę rozprowadzić na wierzchu ciasta i posypać ekspandowaną kaszą jaglaną.
Przechowywać w lodówce.