Sposób przygotowania:
Ciasteczka żytnie z czekoladą
PRZYGOTOWANIE MASY NA CIASTKA: Orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznik podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5 minut. Następnie lekko ostudzamy i miksujemy za pomocą blendera na "piasek". Tak zmiksowane nasiona mieszamy z mąką, cukrem, solą oraz cynamonem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z jogurtem, które mieszamy z sypkimi składnikami. Masa na ciasteczka jest dość klejąca.
PRZYGOTOWANIE CIASTECZEK: Do szklanki wlewamy zimną wodę maczamy w niej łyżeczkę, którą następnie nabieramy ciasto i robimy w rękach kuleczki ( jakby się za bardzo kleiły można posypać mąką) . Tak przygotowane kuleczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatamy palcami tak żeby przypominały kształtem koła. Ciasteczka pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
PRZYGOTOWANIE MASY CZEKOLADOWEJ: Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej,następnie zanurzamy w niej do połowy ciastka. Odkładamy je na kratkę żeby czekolada stężała.Ciasteczka żytnie najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka. Smacznego :)
PRZYGOTOWANIE CIASTECZEK: Do szklanki wlewamy zimną wodę maczamy w niej łyżeczkę, którą następnie nabieramy ciasto i robimy w rękach kuleczki ( jakby się za bardzo kleiły można posypać mąką) . Tak przygotowane kuleczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatamy palcami tak żeby przypominały kształtem koła. Ciasteczka pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
PRZYGOTOWANIE MASY CZEKOLADOWEJ: Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej,następnie zanurzamy w niej do połowy ciastka. Odkładamy je na kratkę żeby czekolada stężała.Ciasteczka żytnie najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka. Smacznego :)