Sposób przygotowania:
Róże karnawałowe i wiatraczki
Mąkę przesiać, dodać śmietanę, żółtka, szczyptę soli i poszku do pieczenia, dodać też ocet lub spirytus, zagnieść, dobrze wystukać wałkiem składając kilkakrotnie. Wałkować cieniutko jak na makaron. Na róże karnawałowe wycinać kółeczka w 3 rozmiarach, nacinać dookoła jak słoneczko i sklejać po 3 odrobiną białka, dobrze i mocno dociskając środek. Na wiatraczki ciasto pokroić w kwadraty o boku ok 5-6 cm, wszystkie rogi naciąć do środka, na środku pędzelkiem nanieść odrobinę białka, zwinąć jak wiatraczek i skleić mocno dociskając środek.Smażyć w głębokim oleju, wkladając płatkami do dołu, kiedy nabiorą rumianego koloru obrócić i podpiec spód, wyjmować na papierowy ręcznik. Na środku szprycą kłaść kleks marmoladki i posypać cukrem pudrem.
ana9