SUPERPRZEPIS

Wiatraczki na tłusty czwartek

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Wiatraczki na tłusty czwartek Więcej zdjęć (5)

Karnawał się kończy, to już ostanie chwile na pieczenie faworków i wiatraczków. Ich wadą jest to że można je jeść bez końca

Składniki:

Wiatraczki na tłusty czwartek

 

  • 37 dkg mąki pszennej
  • 4 łyżeczki masła
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany 18 %
  • 4 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Wiatraczki na tłusty czwartek
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło Mąkę przesiewam do miski dodaję masło, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i zagniatam ciasto. Ma być twarde jak na makaron. Wałkiem uderzam w ciasto energicznie składając je na pół i tak robię to kilkanaście razy. Wytworzą się przez to pęcherzyki powietrza. Odstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję najcieniej jak się da. Wycinam kwadraty 6x6 cm. Każdy kwadrat nacinam w narożnikach do środka. Nacięte końce składam do środka jak wiatraczek pokazane na zdjęciu Palcem dociskam mocno środek. Smażę na rozgrzanym smalcu,na złoty kolor.Wiatraczki wkładam do garnka do góry dnem, lepiej się wtedy smażą. Posypuję cukrem pudrem i dekoruję konfiturą z czarnej porzeczki
Wiatraczki na tłusty czwartek
Mąka pszenna jaja śmietana sól masło spirytus
Wiatraczki na tłusty czwartek
Ciasto zagniatam ręką i odstawim do lodówki
Wiatraczki na tłusty czwartek
Ciasto rozwałkowuje na cienki placek na stole
Wiatraczki na tłusty czwartek
Wiatraczki wycięte i złożone na desce przed smażeniem