Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ciasteczka winogronowo - jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo szybkie ciasteczka do upieczenia. Tym razem z dodatkiem jabłek i winogron posypane ziarnami chia. Doskonałe do kawki lub herbatki.

Ciasteczka winogronowo - jabłkowe

Składniki:

Ciasteczka winogronowo - jabłkowe

 

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 1 jajko wiejskie
  • 2 jabłka
  • czerwone winogrona bezpestkowe wg uznania
  • 2 łyżki ziaren chia

Sposób przygotowania:

Ciasteczka winogronowo - jabłkowe

1.

Ciasteczka winogronowo - jabłkowe
Rozwinięcie ciasta francuskiego i pokrojenie na kwadraty

Rozwinąć rulon ciasta francuskiego i pokroić radełkiem na kwadraty.

2.

Ciasteczka winogronowo - jabłkowe
Rozbełtanie jajka w filiżance i posmarowanie ciasta

Całe jajko wbić do filiżanki, rozbełtać widelcem, a następnie posmarować pędzelkiem kawałki ciasta.

3.

Ciasteczka winogronowo - jabłkowe
Obranie jabłek, pokrojenie na ósemki i poukładanie na cieście

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ósemki i poukładać na cieście.

4.

Ciasteczka winogronowo - jabłkowe
Poukładanie winogron bezpestkowych na cieście

Obok jabłek poukładać winogrona bezpestkowe.

5.

Ciasteczka winogronowo - jabłkowe

Złożyć każde ciasto na połowę i górę znowu posmarować jajkiem.

6.

Ciasteczka winogronowo - jabłkowe

Wierzch każdego ciasteczka posypać ziarnami chia.

7.

Ciasteczka winogronowo - jabłkowe

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 15 - 20 minut.

8.

Ciasteczka winogronowo - jabłkowe

Smacznego !


Tagi:

ciastka