gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Muffinki z kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 5

To jedne z moich ulubionych muffinek. Borówka z własnego ogródka. Wystarczy chwila i już mamy co nieco do popołudniowej kawusi.

Muffinki z kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki z kruszonką

 

  • mąka pszenna 25 dkg
  • 2 jajka
  • kefir 250 ml
  • olej 125 ml
  • cukier brązowy 2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • borówki 1 szklanka

 

  • Kruszonka:

 

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru białego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • mąki ile kruszonka przyjmie zawsze liczy się podwójnie od masła ale musi być sypka
  • 2 łyżki wiórek kokosowych.

Sposób przygotowania:

Muffinki z kruszonką
Najlepiej najpierw przygotować sobie kruszonkę:

Do miski dajemy miękkie masło wsypujemy cukry i wiórki później wsypujemy trochę mąki zagniatamy palcami musi być taka do sypania nie może się kleić do palców.

Borówki myjemy odsączamy na sicie.

Do miski wsypujemy suche składniki mąkę, cukier, proszek, sodę mieszamy. Do drugiej miski wlewamy kefir, olej i wbijamy jajka mieszamy ręcznie np.: trzepaczką do połączenia się składników.

Do płynnych składników wsypujemy wymieszane suche składniki dokładamy borówkę mieszamy bardzo krótko.

Foremkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami napełniamy masą. Górę posypujemy przygotowaną kruszonką którą najlepiej lekko docisnąć do ciasta.

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.

POLECAM!!!
Muffinki z kruszonką
Do płynnych składników wsypujemy suche składniki.
Muffinki z kruszonką
Do wszystkich składników wsypujemy odsączoną borówkę.
Muffinki z kruszonką
Papilotki napełniamy ciastem i posypujemy kruszonką.