Sposób przygotowania:
Ciasteczka z bezą
Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, masło i całość posiekaj. Następnie wlej żółtka i zagnieć gładkie ciasto.
Gotowe rozwałkuj na grubość nieco mniejszą niż 0,5 cm, następnie małą szklanką lub kieliszkiem wykrawaj kółeczka. Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w nagrzanym do 180 C piekarniku na złoty kolor.
W międzyczasie przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle ubijając.
Gotową bezą posmaruj z wierzchu każde zarumienione już delikatnie ciasteczko. Następie piecz jeszcze chwilkę, dopóki beza nie urośnie i zacznie pękać.
Kiedy ciasteczka wystygną, sklejaj po dwa smarując czystą stronę ciastka marmoladą.
Gotowe rozwałkuj na grubość nieco mniejszą niż 0,5 cm, następnie małą szklanką lub kieliszkiem wykrawaj kółeczka. Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w nagrzanym do 180 C piekarniku na złoty kolor.
W międzyczasie przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle ubijając.
Gotową bezą posmaruj z wierzchu każde zarumienione już delikatnie ciasteczko. Następie piecz jeszcze chwilkę, dopóki beza nie urośnie i zacznie pękać.
Kiedy ciasteczka wystygną, sklejaj po dwa smarując czystą stronę ciastka marmoladą.
niezły kąsek
Magdalena88