Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Ciasteczka z bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kruche ciasteczka z beza przekładane konfiturą

Ciasteczka z bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z bezą

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 1 margaryna
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

 

  • Beza:
  • 30 dag cukru pudru
  • 3 białka

 

  • Dodatkowo:
  • ok pół słoiczka konfitur
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z bezą
Mąkę przesiać do miski dodać cukier wanilinowy, zimną pokrojoną margarynę , żółtka i smalec - wszystko wymieszać i zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.



W tym czasie ubić białka z cukrem pudrem.



Ciasto wyjąc z lodówki rozwałkować i wykrawać krążki, posmarować białkiem i na każdy krążek nakładać ubitą pianę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 15-20minut.



Upieczone zimne ciastka smarować stroną ciasteczek bez bezy i zlepiać drugim ciasteczkiem również stroną bez bezy.
Ciasteczka z bezą
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki
Ciasteczka z bezą
Ciasto rozwałkować i powykrawać krążki
Ciasteczka z bezą
Każdy krążek posmarować białkiem i nałożyć ubitą pianę
Ciasteczka z bezą
Ciastka smarować stroną ciasteczek bez bezy i zlepiać drugim ciasteczkiem również stroną bez bezy

Tagi:

ciasto beza bezy