szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Ciasteczka z bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciasteczka z bezą pysznym deserkiem

Ciasteczka z bezą

Składniki:

Ciasteczka z bezą

 

  • 150 gram masła
  • 200 gram mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 białka
  • 150 gram cukru pudru
  • 50 gram płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z bezą
Mąkę, masło, cukier i żółtko połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie odwinąć , rozwałkować i szklanką wycinać krążki o średnicy 5 cm. Krążki układać na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Białką połączyć z cukrem pudrem i ubić na parze na puszystą masę. Zdjąć z ognia i ubijać nadal aż masa lekko przestygnie. Wsypać płatki migdałowe (pokruszyć je wcześniej). Utworzoną masę ułożyć na ciasteczkach. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać na ciepło.