Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1212]

Ciasteczka z dżemem wg św. Hildegardy z Bingen

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche, orkiszowo-owsiane ciasteczka według receptury znanej mniszki - św. Hildegardy z Bingen. Polecam!

Ciasteczka z dżemem wg św. Hildegardy z Bingen

Składniki:

Ciasteczka z dżemem wg św. Hildegardy z Bingen

Około 48 pojedynczych, 24 już złożonych sztuk o średnicy 6 cm:

Dodatkowo:

  • dżem do przełożenia (u mnie truskawkowy)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z dżemem wg św. Hildegardy z Bingen

Płatki:

Ciasteczka z dżemem wg św. Hildegardy z Bingen
Płatki najlepiej zmielić na bardzo drobno.

Płatki owsiane zmielić na drobno - np. za pomocą młynka do kawy.

Ciasto:

Ciasteczka z dżemem wg św. Hildegardy z Bingen
Ciasto należy wyrobić szybko i energicznie.

Masło lub margarynę należy połączyć z mąką orkiszową. Dodać pozostałe składniki i całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w lodówce - przez minimum 2 godziny.

Ciasteczka:

Ciasteczka z dżemem wg św. Hildegardy z Bingen
Ciasteczka powinny posiadać jednakowe kształty.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Z placka wykrawać dowolne, ale jednakowe kształty, które należy umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciasteczka z dżemem wg św. Hildegardy z Bingen
Ciastka powinny być delikatnie zarumienione.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut w 180 stopniach (powinny być lekko zarumienione). Ostudzić na kratce.

Przekładanie:

Ciasteczka z dżemem wg św. Hildegardy z Bingen
Najlepiej, aby dżem nie był zbyt rzadki.

Połowę ciastek posmarować ulubionym dżemem, a następnie przykryć pozostałymi ciasteczkami. Całość posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasteczka