Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kruche kwiatuszki z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne kruche ciastka z dżemem.

Kruche kwiatuszki z dżemem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche kwiatuszki z dżemem

 

  • 1/2 kostki masła
  • 1,5 szkl mąki
  • 3 żółtka
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem o dowolnym smaku

Sposób przygotowania:

Kruche kwiatuszki z dżemem
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Siekamy razem z masłem. Dodajemy żółtka, cukry, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Foremkami wykrawamy w cieście kwiatuszki. Na środku ciastek (na połowie) robimy małe kółeczka. Ciasteczka układamy na blaszce. Pieczemy około 15-20 minut w temp. 170 stopni. Upieczone ciasteczka smarujemy dżemem i przykrywamy ciasteczkami z dziurką. Gotowe kwiatuszki oprószamy cukrem pudrem.
Kruche kwiatuszki z dżemem
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Siekamy razem z masłem. Dodajemy żółtka, cukry, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
Kruche kwiatuszki z dżemem
Następnie ciasto rozwałkowujemy. Foremkami wykrawamy w cieście kwiatuszki. Na środku ciastek (na połowie) robimy małe kółeczka. Ciasteczka układamy na blaszce. Pieczemy około 15-20 minut w temp. 170 stopni.
Kruche kwiatuszki z dżemem
Upieczone ciasteczka smarujemy dżemem i przykrywamy ciasteczkami z dziurką. Gotowe kwiatuszki oprószamy cukrem pudrem.