Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Makówki z dżemem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Makowe ciasteczka przełożone dżemem

Makówki z dżemem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makówki z dżemem

 

  • 1 szklanka białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki niebieskiego suchego maku
  • dżem do przełożenia ciastek

Sposób przygotowania:

Makówki z dżemem
Do białek dodać cukier i ubić na sztywna pianę.Mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do ubitych białek.Dodać mak i wymieszać drewniana łyżką .Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia kłaść łyżeczką małe porcje ciasta .Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 8-10 minut.Część ciastek posmarować dżemem i przykleić drugim do dżemu suche ciastko.
Makówki z dżemem
Na zdjęciu pokazane są surowe ciastka wyłożone na papier do pieczenia położony na blaszce
Makówki z dżemem
Na zdjęciu są już upieczone makowe ciasteczka ,które stygną

Tagi:

ciastka mak