Sposób przygotowania:
Ciasteczka z dżemem wg św. Hildegardy z BingenPłatki:
Płatki owsiane zmielić na drobno - np. za pomocą młynka do kawy.
Ciasto:
Masło lub margarynę należy połączyć z mąką orkiszową. Dodać pozostałe składniki i całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w lodówce - przez minimum 2 godziny.
Ciasteczka:
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Z placka wykrawać dowolne, ale jednakowe kształty, które należy umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut w 180 stopniach (powinny być lekko zarumienione). Ostudzić na kratce.
Przekładanie:
Połowę ciastek posmarować ulubionym dżemem, a następnie przykryć pozostałymi ciasteczkami. Całość posypać cukrem pudrem.
gusia1000