Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1212]

Ciasteczka z kleiku ryżowego z borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka są rewelacyjne, a borówki to doskonały dodatek. Dodałam do nich cukru koksowego, który prawił, że ciasteczka otrzymały karmelowy posmak. Po prostu pyszności...

Ciasteczka z kleiku ryżowego z borówkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka z kleiku ryżowego z borówkami

Około 12 sztuk:

  • 100g kleiku ryżowego (bez dodatków)
  • 125g masła/margaryny
  • 60g cukru koksowego (można użyć zwykłego lub np. ksylitolu)
  • 30g wiórków kokosowych
  • 1 jajko (duże)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • borówki (od 3 do 5 sztuk na każde ciastko)

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z kleiku ryżowego z borówkami

Masa:

Ciasteczka z kleiku ryżowego z borówkami
Wiórki można pominąć lub zamiast nich dodać sezam, drobno posiekane lub zmielone orzeszki.

Masło lub margarynę oraz cukier utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając miksowania kolejno wbić jajko i dodać pozostałe składniki. Wszystko razem połączyć dłonią.

Formowanie:

Ciasteczka z kleiku ryżowego z borówkami
Wgłębienia można zrobić małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki.

Z powstałej masy należy formować kulki wielkością przypominające orzech włoski. Każdą kuleczkę spłaszczyć, a w środku zrobić niewielkie wgłębienie, w które delikatnie dociskając umieścić borówki.

Pieczenie:

Ciasteczka z kleiku ryżowego z borówkami
Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.

Ciasteczka zachowując odstępy należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.