Sposób przygotowania:
Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyniPestki:
Pestki należy zmielić np. w młynku do kawy.
Masa:
Masło i cukrem utrzeć na puch i nie przerywając mieszania - dodać jajka.
Następnie do masy należy wsypać kleik, proszek do pieczenia oraz zmielone pestki dyni.
Całość połączyć już za pomocą dłoni.
Formowanie:
Z powstałego ciasta uformować kulki wielkością przypominające średni lub duży orzech włoski.
Każdą kuleczkę spłaszczyć i z odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie ostudzić na kratce.
(Powinny być delikatnie zarumienione.)
SylaUla
Di bloguje
SylaUla napisał(a):
gusia1000