Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1227]

Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka są delikatne, chrupiące, osiadają maślaną nutę oraz baaardzo kuszący zapach. Koniecznie spróbujcie.

Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni

16-20 sztuk:

  • 200 g pestek dyni
  • 100 g kleiku ryżowego (bez dodatków)
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni

Pestki:

Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni
Jeśli pestki nie są prażone - warto je wcześniej delikatnie podprażyć.

Pestki należy zmielić np. w młynku do kawy.

Masa:

Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni
Wszystkie składniki najlepiej połączyć za pomocą dłoni.

Masło i cukrem utrzeć na puch i nie przerywając mieszania - dodać jajka.
Następnie do masy należy wsypać kleik, proszek do pieczenia oraz zmielone pestki dyni.
Całość połączyć już za pomocą dłoni.

Formowanie:

Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni
Między ciastkami powinny być zachowane odstępy.

Z powstałego ciasta uformować kulki wielkością przypominające średni lub duży orzech włoski.
Każdą kuleczkę spłaszczyć i z odstępami umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni
Ciastka początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie ostudzić na kratce.
(Powinny być delikatnie zarumienione.)