edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 983]

Ciasteczka z kleiku ryżowego z wisienką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 26
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Byłam dość sceptycznie nastawiona do tych ciasteczek i upiekłam je tylko w celu wykorzystania zalegającego w spiżarni kleiku. Okazały się słodkie i pyszne, zaś dzięki burbońskiej wanilii obłędnie pachniały. Upiekę je jeszcze nie raz :)

Ciasteczka z kleiku ryżowego z wisienką

Składniki:

Ciasteczka z kleiku ryżowego z wisienką

 

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego zmielonego na puder
  • 8 g bezglutenowego cukru z burbońską wanilią
  • 3 duże jajka
  • 170 g kleiku ryżowego – u mnie BoboVita
  • płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 2 czubate łyżki ziaren sezamu
  • opakowanie kandyzowanych wisienek lub dżem, najlepiej kwaśny

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z kleiku ryżowego z wisienką

ETAP 1:

Ciasteczka z kleiku ryżowego z wisienką
Miękkie masło zmiksować ze zmielonym cukrem trzcinowym.

Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym (zapomniałam o waniliowym i dodałam go dopiero po jajkach).

ETAP 2:

Ciasteczka z kleiku ryżowego z wisienką
Do utartego z cukrem masła pojedynczo dodać jajka.

Cały czas miksując dodać pojedynczo jajka, każde następne dopiero kiedy poprzednie wchłonie się w masę.

ETAP 3:

Ciasteczka z kleiku ryżowego z wisienką
Do masy dodać pozostałe składniki i zmiksować.

Dosypać suchy kleik, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam, zmiksować.

ETAP 4:

Ciasteczka z kleiku ryżowego z wisienką
Moje kulki miały wielkość sporego orzecha.

Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

ETAP 5:

Ciasteczka z kleiku ryżowego z wisienką
W kulkach zrobić wgłębienia i włożyć w nie wisienki.

W każdej kulce zrobić wgłębienie np. trzonkiem drewnianej łyżki, lub po prostu palcem – tak jak w kluskach śląskich.
Wgłębienie wypełnić wisienką kandyzowaną lub dżemem.

ETAP 6:

Ciasteczka z kleiku ryżowego z wisienką
Ciasteczka po upieczeniu powinny być ładnie zrumienione.

Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Pod koniec trzeba pilnować, aby za mocno się nie spiekły.
Wystudzić na kratce kuchennej.

ETAP 7:

Ciasteczka z kleiku ryżowego z wisienką
Swoje ciasteczka zjadłam popijając domowym kokosowym mlekiem.

Zamiast pudru, można użyć grubego cukru, ale wówczas dłużej trzeba ucierać go z masłem.