Sposób przygotowania:
Ciasteczka z kleiku ryżowego z wisienkąETAP 1:
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym (zapomniałam o waniliowym i dodałam go dopiero po jajkach).
ETAP 2:
Cały czas miksując dodać pojedynczo jajka, każde następne dopiero kiedy poprzednie wchłonie się w masę.
ETAP 3:
Dosypać suchy kleik, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam, zmiksować.
ETAP 4:
Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
ETAP 5:
W każdej kulce zrobić wgłębienie np. trzonkiem drewnianej łyżki, lub po prostu palcem – tak jak w kluskach śląskich.
Wgłębienie wypełnić wisienką kandyzowaną lub dżemem.
ETAP 6:
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Pod koniec trzeba pilnować, aby za mocno się nie spiekły.
Wystudzić na kratce kuchennej.
ETAP 7:
Zamiast pudru, można użyć grubego cukru, ale wówczas dłużej trzeba ucierać go z masłem.
mocsłodkości
skuter5
skuter5
Czekoladka 2