Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasteczka z kokosem i płatkami kukurydzianymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Są naprawdę przepyszne, a już podczas pieczenia niesamowicie kuszą swoim zapachem. Ich chrupiąca otoczka oraz delikatnie miękkie i mocno kokosowe wnętrze uzależnia.

Ciasteczka z kokosem i płatkami kukurydzianymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka z kokosem i płatkami kukurydzianymi

Około 20 sztuk:

  • 130 g miękkiego masła/margaryny
  • 160 g cukru
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z kokosem i płatkami kukurydzianymi

Płatki:

Ciasteczka z kokosem i płatkami kukurydzianymi
Płatki nie powinny być rozdrobnione na bardzo drobniutko.

Płatki delikatnie pokruszyć na mniejsze kawałki.

Masa:

Ciasteczka z kokosem i płatkami kukurydzianymi
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło lub margarynę i cukier należy utrzeć na jasną i puszystą masę.
Nie przerywając miksowania wbić jajka oraz dodać aromat waniliowy.
Następnie wsypać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
Całość wymieszać i na końcu połączyć z wiórkami, rodzynkami i żurawiną.

Formowanie:

Ciasteczka z kokosem i płatkami kukurydzianymi
Ciasteczka można robić o dowolnej wielkości.

Z masy uformować kulki wielkością przypominające średni orzech włoski i następnie obtoczyć je w płatkach oraz delikatnie spłaszczyć
(Ciasto warto formować zwilżonymi dłońmi.)

Pieczenie:

Ciasteczka z kokosem i płatkami kukurydzianymi
Powinny być lekko zarumienione.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.


Tagi:

okazje ciastka