Sposób przygotowania:
Ciasteczka z kokosem i białą czekoladąPrzygotowanie ciasta:
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na gładką masę. Ciągle ucierając dodajemy jajko a potem parę kropli ekstraktu waniliowego.
Do utartej masy wsypujemy przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszamy łopatką ciasto.
Na samym końcu dodajemy posiekaną czekoladę i wiórki kokosowe. Zagniatamy ciasto.
Formowanie kulek z ciasta:
Z ciasta formujemy w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.
Etap końcowy:
Uformowane kulki z ciasta spłaszczamy za pomocą łopatki do ciasta namoczonej w wodzie.
Wkładamy tak przygotowane ciasteczka do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 12-15 min na złoty kolor.
Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
SylaUla
Agnieszka Rec