Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasteczka z kokosem i białą czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Połączenie białej czekolady i wiórek kokosowych w tych kruchych ciasteczkach to strzał w dziesiątkę. Smakują doskonale i rozpływają się w ustach.

Ciasteczka z kokosem i białą czekoladą

Składniki:

Ciasteczka z kokosem i białą czekoladą

 

  • 10 dag masła o temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 8 dag cukru brązowego
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • parę kropli ekstraktu waniliowego
  • 5 dag białej posiekanej czekolady
  • 5 łyżek wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z kokosem i białą czekoladą

Przygotowanie ciasta:

Ciasteczka z kokosem i białą czekoladą
Do ciasta dodajemy posiekaną czekoladę i wiórki kokosowe

Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na gładką masę. Ciągle ucierając dodajemy jajko a potem parę kropli ekstraktu waniliowego.

Do utartej masy wsypujemy przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszamy łopatką ciasto.

Na samym końcu dodajemy posiekaną czekoladę i wiórki kokosowe. Zagniatamy ciasto.

Formowanie kulek z ciasta:

Ciasteczka z kokosem i białą czekoladą
Uformowane kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Z ciasta formujemy w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach.

Etap końcowy:

Ciasteczka z kokosem i białą czekoladą
Przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika

Uformowane kulki z ciasta spłaszczamy za pomocą łopatki do ciasta namoczonej w wodzie.

Wkładamy tak przygotowane ciasteczka do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 12-15 min na złoty kolor.

Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.