Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasteczka z płatkami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna ciasteczka-kosteczki z dużą ilością płatków owsianych i posiekaną czekoladą deserową, polane roztopioną czekoladą mleczną.

Ciasteczka z płatkami i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka z płatkami i czekoladą

 

  • 1 kostka palmy
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 4 łyżki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z płatkami i czekoladą
Palmę dokładnie utrzeć z brązowym cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać do tego po jednym jajku i cały czas ucierać. Do masy dodać sól, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę. Dokładnie wymieszać. Obie czekolady deserowe posiekać. Czekoladę i płatki dodać do masy. Ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i posypanej mąką dużej blaszki, wyrównać powierzchnię, lekko ugnieść. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (na jasnobrązowy kolor). Ciasto ostudzić. Mleczną czekoladę roztopić ze śmietaną kremówką, polać nią ciasto. Jak czekolada zastygnie, ciasto pokroić na małe kwadraciki lub prostokąty (na 1-2 kęsy).
Ciasteczka z płatkami i czekoladą
Palma dokładnie ucierana z brązowym cukrem i cukrem waniliowym.
Ciasteczka z płatkami i czekoladą
Posiekana czekolada deserowa i płatki owsiane dodane do masy.
Ciasteczka z płatkami i czekoladą
Przygotowane ciasto wyłożone do dużej blaszki.
Ciasteczka z płatkami i czekoladą
Mleczna czekolada roztopiona ze śmietaną kremówką.