Sposób przygotowania:
Ciastka „amoniaczki”
Jeśli używasz amoniaku to trzeba go rozdrobnić w letnim mleku. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaje jajko. Krótko miksuję. Dodaje mąkę oraz proszek do pieczenia. Zamiast proszku do pieczenia w tym momencie dodajemy amoniak. Miksuję.
Ciasto chłodzę w lodówce przez godzinę. Wałkuje. Z ciasta wykrawam koła. Układam je na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia.
Piekę około 8 minut w 180 stopniach. Studzę.
Wystudzone koła smaruję masą kajmakową i składam jak kanapkę.
Ciasto chłodzę w lodówce przez godzinę. Wałkuje. Z ciasta wykrawam koła. Układam je na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia.
Piekę około 8 minut w 180 stopniach. Studzę.
Wystudzone koła smaruję masą kajmakową i składam jak kanapkę.