Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Ciastka „amoniaczki”

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i bardzo kruche ciasteczka z dodatkiem amoniaku lub proszku do pieczenia. Co ważne przekładane są słodką masa kajmakową.

Ciastka „amoniaczki”

Składniki:

Ciastka „amoniaczki”

na ciasteczka

  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g cukru białego
  • 50 g masła
  • 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
  • 20 g proszku do pieczenia lub amoniaku + 50 ml mleka
  • 1 jajko

na przełożenie ciastek

  • 400 g masy kajmakowej

Sposób przygotowania:

Ciastka „amoniaczki”
Jeśli używasz amoniaku to trzeba go rozdrobnić w letnim mleku. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaje jajko. Krótko miksuję. Dodaje mąkę oraz proszek do pieczenia. Zamiast proszku do pieczenia w tym momencie dodajemy amoniak. Miksuję.

Ciasto chłodzę w lodówce przez godzinę. Wałkuje. Z ciasta wykrawam koła. Układam je na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia.

Piekę około 8 minut w 180 stopniach. Studzę.

Wystudzone koła smaruję masą kajmakową i składam jak kanapkę.