migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ciasteczka amoniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Amoniaczki to pyszne i proste ciasteczka. Są za razem kruche i puszyste. Najlepsze są posypane grubym cukrem, który przyjemnie chrupie podczas jedzenia.

Ciasteczka amoniaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka amoniaczki

 

  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 120 g cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g śmietany ( ok 4 łyżki )
  • 20 g amoniaku
  • gruby cukier do posypania
  • białko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka amoniaczki
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W misce wymieszać mąkę z solą.

W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę.

W trzeciej misce wymieszać śmietanę z amoniakiem.

Zawartość wszystkich trzech misek połączyć, dodać masło i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie uformować wałek i zawinąć w folię, odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30-60 minut.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać ciastka. Do wykrawania ciastek najlepiej użyć jakiś dużych foremek lub szklanki bo ciastka podczas pieczenia bardzo rosną i gubią swój dokładny kształt.

Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmarować białkiem i posypać grubym cukrem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec na złoty kolor ok 10 minut.
Ciasteczka amoniaczki
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperatudze pokojowej. W misce wymieszać mąkę z solą. W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę.
Ciasteczka amoniaczki
W trzeciej misce wymieszać śmietanę z amoniakiem.
Ciasteczka amoniaczki
Zawartość wszystkich trzech misek połączyć, dodać masło i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie uformować wałek i zawinąć w folię, odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30-60 minut.
Ciasteczka amoniaczki
Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać ciastka. Do wykrawania ciastek najlepiej użyć jakiś dużych foremek lub szklanki bo ciastka podczas pieczenia bardzo rosną i gubią swój dokładny kształt.