Sposób przygotowania:
Ciasteczka amoniaczki
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W misce wymieszać mąkę z solą.
W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę.
W trzeciej misce wymieszać śmietanę z amoniakiem.
Zawartość wszystkich trzech misek połączyć, dodać masło i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie uformować wałek i zawinąć w folię, odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30-60 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać ciastka. Do wykrawania ciastek najlepiej użyć jakiś dużych foremek lub szklanki bo ciastka podczas pieczenia bardzo rosną i gubią swój dokładny kształt.
Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować białkiem i posypać grubym cukrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec na złoty kolor ok 10 minut.
W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę.
W trzeciej misce wymieszać śmietanę z amoniakiem.
Zawartość wszystkich trzech misek połączyć, dodać masło i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie uformować wałek i zawinąć w folię, odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30-60 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać ciastka. Do wykrawania ciastek najlepiej użyć jakiś dużych foremek lub szklanki bo ciastka podczas pieczenia bardzo rosną i gubią swój dokładny kształt.
Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować białkiem i posypać grubym cukrem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec na złoty kolor ok 10 minut.