Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciastka amoniaczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Amoniaczki to ciastka, którymi objadałam się będąc dzieckiem. Dziś sama je piekę ze swoim dzieckiem i wiem, że samodzielnie przygotowane ciastka o wiele bardzie smakują.

Ciastka amoniaczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciastka amoniaczki

 

  • 500 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania ciastek

Sposób przygotowania:

Ciastka amoniaczki

Etap 1:

Ciastka amoniaczki
Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć do lodówki.

Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, nie przerywając ucierania dodać po jednym jajku. Wlać mleko i na końcu partami wsypywać przesianą mąkę ze szczyptą soli. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na godzinę.

Etap 2:

Ciastka amoniaczki
Ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka.

Na lekko oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto na ok. 5 mm i wycinać foremkami kształty.

Etap 3:

Ciastka amoniaczki
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Etap 4:

Ciastka amoniaczki
Piec przez ok. 15 minut w temp. 200°C aż się przyrumienią.

Piec przez ok. 15 minut w temp. 200°C aż się przyrumienią. Ostudzić, posypać pudrem.