Sposób przygotowania:
Ciastka amoniaczkiPrzygotowanie ciasta:

Do przesianej mąki z dodatkiem amoniaku,szczypty soli i cukru pudru dodajemy posiekaną margarynę, cukier waniliowy. Wbijamy żółtka i zarabiamy ciasto wlewając kwaśną śmietę( gdyby ciasto było zbyt suche należy dodać jeszcze śmietany a gdy zbyt wolne ciasto należy podsypać mąki). Wyrabiamy gładkie ciasto.
Wałkowanie ciasta:

Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami ciasto.
Maczanie ciastek w białku i cukrze:

Wykrojone foremką ciastka maczamy z jednej strony w białku i cukrze. Następnie układamy w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Etap końcowy:
Tak przygotowane ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach przez ok.15 min.
Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki. Studzimy. Przechowujemy w metalowej puszce.
SylaUla
Agnieszka Rec