Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciastka amoniaczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten przepis pochodzi z zeszytu mojej teściowej. Gdy prawie 20 lat temu po raz pierwszy upiekłam te ciasteczka z amoniakiem od razu się zakochałam w ich smaku. Po upieczeniu są kruche i po prostu pyszniutkie.

Ciastka amoniaczki

Składniki:

Ciastka amoniaczki

na ciasto:

dodatkowo:

  • 1-2 białka
  • cukier kryształ

Sposób przygotowania:

Ciastka amoniaczki

Przygotowanie ciasta:

Ciastka amoniaczki
Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto

Do przesianej mąki z dodatkiem amoniaku,szczypty soli i cukru pudru dodajemy posiekaną margarynę, cukier waniliowy. Wbijamy żółtka i zarabiamy ciasto wlewając kwaśną śmietę( gdyby ciasto było zbyt suche należy dodać jeszcze śmietany a gdy zbyt wolne ciasto należy podsypać mąki). Wyrabiamy gładkie ciasto.

Wałkowanie ciasta:

Ciastka amoniaczki
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy foremką ciasto

Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami ciasto.

Maczanie ciastek w białku i cukrze:

Ciastka amoniaczki
Ciastka układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast

Wykrojone foremką ciastka maczamy z jednej strony w białku i cukrze. Następnie układamy w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast.

Etap końcowy:

Tak przygotowane ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach przez ok.15 min.
Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki. Studzimy. Przechowujemy w metalowej puszce.