jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowy torcik na zimno

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasta bez pieczenia, to fajna alternatywa na letnie desery. Połączenie malin, herbatników i sera sprawdza się rewelacyjnie. Deser polecam na upalne dni.

Malinowy torcik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowy torcik na zimno

SPÓD (25cm/ 25 cm)

  • 250 gram razowych herbatników,
  • 120 gram masła

MALINOWY SERNIK

  • 1 kg sera z wiaderka,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • Świeże maliny- ilość według uznania,

GALARETKA:

  • 2 malinowe galaretki,
  • Maliny do zatopienia w galaretce –ilość według uznania

Sposób przygotowania:

Malinowy torcik na zimno

ETAP 1

Malinowy torcik na zimno
herbatniki łączymy z masłem

Herbatniki przekładamy do malaksera i rozkruszamy. Rozdrobnione przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy. Jeszcze ciepłe dodajemy do „ciasteczkowego piasku”. Całość mieszamy do połączenia składników.

ETAP 2

Malinowy torcik na zimno
dno tortownicy wykładamy herbatnikami

Gotową masą wykładamy dno przygotowanej formy. Całość wkładamy do lodówki, by masa zastygła.

ETAP 3

Malinowy torcik na zimno
ser łączymy z galaretką

MASA SEROWA: Galaretki oraz żelatynę rozpuszczamy w 0,5 l wody. Rozpuszczone pozostawiamy do ostygnięcia. Między czasie ser miksujemy z cukrem pudrem. Zimną, lekko tężejącą galaretkę wlewamy do sera. Całość miksujemy.

ETAP 4

Malinowy torcik na zimno
masę serową wykładamy na spód

Otrzymaną masę serową łączymy z malinami i wykładamy na ciasteczkowy spód. Ciasto schładzamy, by ser zastygł.
Między czasie przygotowujemy wierzch.

ETAP 5

Malinowy torcik na zimno
wierzch wykańczamy galaretką

Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczoną studzimy. Lekko tężejącą wylewamy na malinowy ser, zatapiając w niej świeże maliny. Ciasto ponownie schładzamy, by galaretka zastygła.