jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciastka francuskie serowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciastka francuskie serowe doskonałe na każdą okazję

Ciastka francuskie serowe

Składniki:

Ciastka francuskie serowe

 

  • 25 dag sera twarogowego
  • 25 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki marmolady
  • cukier puder- do posypania ciastek

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie serowe
Odciśnięty ser twarogowy zemleć w maszynce.
Na stolnicę przesiać mąkę.
Dodać do mąki tłuszcz, ser, sól do smaku i siekać nożem,aby produkty się połączyły.
Jajko dodać po chwili i dalej siekać.
Rękami tylko zlepić ciasto.
Od razu rozwałkować je do grubości 1 cm.
Pokrajać radełkiem na dość duże kwadraty, na każdy położyć po łyżeczce marmolady, złożyć po przekątnej, lekko w kilku miejscach zacisnąć widelcem.
Ciastka ułożyć na lekko natłuszczonej blasze, dość luźno. Wstawić do upieczenia, do bardzo gorącego piekarnika.