szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciastka francuskie z owocem i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gotowe ciasto francuskie przydaje się zawsze kiedy chcemy zrobić szybką przekąskę, czy to ciastka czy na słono.

Ciastka francuskie z owocem i bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka francuskie z owocem i bakaliami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka suszonej żurawiny
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z owocem i bakaliami
Ciasto francuskie rozwijamy na płasko i tniemy na kwadraty ok 8 cm. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy i kroimy na małe cienkie plasterki. Na połowie kawałka ciasta nakłądamy brzoskwinie. Płatki migdałowe mieszamy z rodzynkami, żurawiną. Łyżeczkę mieszanki bakali nakładamy na brzoskwinie. Drugą częśc kwadratów z ciasta nacinamy ukośnie i przykrywamy nią brzoskwinie. Całość zlepiamy, najlepiej pomagamy sobie za pomocą widelca. Ciasteczka wkładamy do piekarnika na blszke wyłożoną papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy delikatnie curem. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Ciastka francuskie z owocem i bakaliami
Potrzebujemy gotowe ciasto francuskie brzoskwinie bakalie i cukier
Ciastka francuskie z owocem i bakaliami
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na cienkie plasterki
Ciastka francuskie z owocem i bakaliami
Kawałki brzoskwiń układamy na cieście i dodajemy bakalie
Ciastka francuskie z owocem i bakaliami
Po wyłożeniu na blaszkę posypujemy cukrem