edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Ciastka francuskie z rabarbarem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Błyskawiczne, proste do wykonania, nie ma możliwości, aby je zepsuć. Propozycja dla osób twierdzących, że nie potrafią nic upiec – z tymi ciastkami na pewno sobie poradzą :)

Ciastka francuskie z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka francuskie z rabarbarem

 

  • 275 g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 małe jajko
  • łyżeczka mleka lub śmietanki
  • 2-3 łodygi rabarbaru – w zależności od wielkości
  • cukier trzcinowy
  • ewentualnie cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z rabarbarem
Łodygi rabarbaru opłukać, osuszyć, odciąć część z liściem, pokroić w kilkumilimetrowe plasterki i wymieszać z 2-3 łyżkami cukru trzcinowego. Płat ciasta rozwinąć, ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pokroić na 12 prostokątów.

Każdy prostokąt posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka lub śmietanki. Na środek nałożyć pojedynczą warstwą plasterki rabarbaru, każdy prostokąt posypać jeszcze cukrem. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 12-15 minut w temperaturze 220 stopni (200 stopni z termoobiegiem). Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. 


Ciastka francuskie z rabarbarem
Pokrojony w plasterki rabarbar wymieszać z cukrem.
Ciastka francuskie z rabarbarem
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w prostokąty.
Ciastka francuskie z rabarbarem
Wymieszany z cukrem rabarbar rozłożyć na cieście.
Ciastka francuskie z rabarbarem
Ciastka piec kilkanaście minut do zrumienienia.