Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

SUPERPRZEPIS

Rabarbarowo-tymiankowy bałagan

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Jedno z moich ulubionych połączeń rabarbar i bita śmietana, tu o subtelnym aromacie tymianku z chrupiącymi słodkimi bezami - poezja :)

Rabarbarowo-tymiankowy bałagan Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rabarbarowo-tymiankowy bałagan

 

  • 4-5 łodyg rabarbaru
  • 1 gałązka tymianku
  • 3 małe bezy
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki soku z limonki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki wody

Sposób przygotowania:

Rabarbarowo-tymiankowy bałagan
Do rondelka wsypujemy cukier wlewamy wodę, dodajemy gałązkę tymianku i zagotowujemy. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy obrany i pokrojony w nieduże kawałki rabarbar – gotujemy 5 minut – odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i sok z limonki. Połowę przestudzonego rabarbaru mieszamy z ubitą śmietaną. Na miseczki lub do szklaneczek nakładamy porcję śmietany z rabarbarem.

Na śmietanę wykładamy rabarbar, a na niego kruszymy bezy, wszystko polewamy delikatnie powstały w trakcie gotowania rabarbaru syropem, posypujemy listkami tymianku i serwujemy.

Jeśli deser ma być podany później bezy kruszymy dopiero przed podaniem ; )  
Rabarbarowo-tymiankowy bałagan ; )
Rabarbar myjemy, jak jest potrzeba obieramy i kroimy na kawałki
Rabarbarowo-tymiankowy bałagan ; )
Wodę zagotowujemy z cukrem i gałażką tymianku
Rabarbarowo-tymiankowy bałagan ; )
Dodajemy pokrojony rabarbar gotujemy 5 minut, studzimy
Rabarbarowo-tymiankowy bałagan ; )
Śmietanę łączymyz pokruszonymi bezami i rabarbarem

Tagi:

deser rabarbar