Sposób przygotowania:
Ciastka biszkoptowe z dżemem rab.-trusk.
Przygotować biszkopt: margarynę rozpuścić, wystudzić. Białka ubić na pianę z cukrem, miksując na małych obrotach dodawać pojedynczo żółtka, schłodzoną margarynę oraz przesiane mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę, piec w temp 170-180 stopni ok 30 minut.
Przygotować wcześniej dżem: Rabarbar umyć, obrać, pokroić w krążki, posypać cukrem, odstawić na godzinę. Natępnie podsmażyć w rondelku, rabarbar zacznie mięknąć. Gotować na słabym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dżem powinien osiągnąć konsystencję bardzo gęstą.
Do gotowego dżemu dodać truskawki, zamieszać delikatnie, odstawić do wystudzenia.
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół, posmarować środek dżemem.
Moja dekoracja: białko roztrzepać, dodawać stopniowo cukier puder cały czas mieszać. Rozdzielić ją na dwie części, jedną zostawić białą, do drugiej dodać barwnika w proszku. Udekorować ciasto, pokroić w kosteczkę.
Przygotować wcześniej dżem: Rabarbar umyć, obrać, pokroić w krążki, posypać cukrem, odstawić na godzinę. Natępnie podsmażyć w rondelku, rabarbar zacznie mięknąć. Gotować na słabym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dżem powinien osiągnąć konsystencję bardzo gęstą.
Do gotowego dżemu dodać truskawki, zamieszać delikatnie, odstawić do wystudzenia.
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół, posmarować środek dżemem.
Moja dekoracja: białko roztrzepać, dodawać stopniowo cukier puder cały czas mieszać. Rozdzielić ją na dwie części, jedną zostawić białą, do drugiej dodać barwnika w proszku. Udekorować ciasto, pokroić w kosteczkę.
cherry