Sposób przygotowania:
Ciastka - gniazdka (z marcepanem)
Miksuję dokładnie masło z cukrem, żółtkami, kawą i pastą waniliową na puszysty krem, po czym dodaję przesianą mąkę, łyżką mieszam do połączenia składników. Przekładam masę na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam, po czym schładzam ciasto w lodówce przez 30 minut. W tym czasie z masy marcepanowej robię 30 kulek wielkości małego orzecha włoskiego. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 0, 5 cm, wykrajam szklanką kółka, na środku każdego kółka układam kulkę marcepanową i w dłoni oklejam ją ciastem, po czym zbieram 5 "dzióbków", by ciasto otulało dokładnie kulkę. Ciasteczka piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 25 minut, ostudzone posypuję pudrem.