jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Gniazdka ptysiowe z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ptysiowe gniazdka z bitą śmietaną polane lukrem i obsypane orzechami, to wypiek na nastrojowe wieczory

Gniazdka ptysiowe z bitą śmietaną

Składniki:

Gniazdka ptysiowe z bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Gniazdka ptysiowe z bitą śmietaną
W naczyniu zagotować 1 szklankę wody, dodać masło, mąkę przesianą i sól.

Mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od rondelka.

Ciasto wystudzić, dodac jajka i wyrobić.

W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz.

Szprycę napełnić ciastem.

Na pergamin wyciskać niezbyt duże obwarzanki.

Papier odwrócić nad rondlem, tak by obwarzanki znalazły się w oleju.

Gdy odpadną usunąć papier, obwarzanki odwrócić.

Smażyć z obu stronna złoty kolor.

Po wyjęciu z rondla osączyć z tłuszczu na bibule.

Ciastka ostudzić, przekroić poziomo na pół, wypełnić bitą śmietaną i złożyć.

Do miseczki wsypać cukier puder, wlać zapach rumowy i 1 łyżkę wody.

Ucierać, aż powstanie biały lukier.

Orzechy drobno pokroić.

Gniazdka posmarować lukrem za pomocą pędzelka, posypać orzechami.

Tagi:

jajko jajka