Sposób przygotowania:
Gniazdka ptysiowe z bitą śmietaną
W naczyniu zagotować 1 szklankę wody, dodać masło, mąkę przesianą i sól.
Mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od rondelka.
Ciasto wystudzić, dodac jajka i wyrobić.
W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz.
Szprycę napełnić ciastem.
Na pergamin wyciskać niezbyt duże obwarzanki.
Papier odwrócić nad rondlem, tak by obwarzanki znalazły się w oleju.
Gdy odpadną usunąć papier, obwarzanki odwrócić.
Smażyć z obu stronna złoty kolor.
Po wyjęciu z rondla osączyć z tłuszczu na bibule.
Ciastka ostudzić, przekroić poziomo na pół, wypełnić bitą śmietaną i złożyć.
Do miseczki wsypać cukier puder, wlać zapach rumowy i 1 łyżkę wody.
Ucierać, aż powstanie biały lukier.
Orzechy drobno pokroić.
Gniazdka posmarować lukrem za pomocą pędzelka, posypać orzechami.
Mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od rondelka.
Ciasto wystudzić, dodac jajka i wyrobić.
W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz.
Szprycę napełnić ciastem.
Na pergamin wyciskać niezbyt duże obwarzanki.
Papier odwrócić nad rondlem, tak by obwarzanki znalazły się w oleju.
Gdy odpadną usunąć papier, obwarzanki odwrócić.
Smażyć z obu stronna złoty kolor.
Po wyjęciu z rondla osączyć z tłuszczu na bibule.
Ciastka ostudzić, przekroić poziomo na pół, wypełnić bitą śmietaną i złożyć.
Do miseczki wsypać cukier puder, wlać zapach rumowy i 1 łyżkę wody.
Ucierać, aż powstanie biały lukier.
Orzechy drobno pokroić.
Gniazdka posmarować lukrem za pomocą pędzelka, posypać orzechami.