Sposób przygotowania:
Migdałowe z polewą marcepanowąPOLEWA
Pokroić drobno marcepan i dodać do białek. Całość wymieszać mikserem na kremową masę i odstawić w chłodne miejsce przykryte folią.
CIASTO
Migdały wymieszać z cukrem na stolnicy. Uformować kopczyk i zrobić dołek ; dodać żółtko i drobno pokrojone zimne masło. Całość posiekać nożem a następnie szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde można dodać śmietanę i znowu wyrobić. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii (w razie potrzeby podsypać mąką) na grubość 3-4 mm i wykrawać foremkami dowolne kształty. Ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować polewą marcepanowa i posypać posypką cukrową. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 10 minut (ciastka nie mogą się zanadto zrumienić).
SMACZNEGO!
UWAGA:
Dodatkowo w ciastkach możemy przed upieczeniem zrobić dziurki wykałaczką i po wystudzeniu można je zawiesić na choince.
luna