misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Migdałowe z polewą marcepanową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Atrakcyjne i smaczne świąteczne ciasteczka migdałowe z polewą marcepanową i kolorową posypką cukrową

Migdałowe z polewą marcepanową

Składniki:

Migdałowe z polewą marcepanową

 

 

  • POLEWA
  • 100 g masy marcepanowej
  • 2 białka

 

  • PONADTO
  • Kolorowa posypka cukrowa

 

Sposób przygotowania:

Migdałowe z polewą marcepanową

POLEWA


Pokroić drobno marcepan i dodać do białek. Całość wymieszać mikserem na kremową masę i odstawić w chłodne miejsce przykryte folią.



CIASTO


Migdały wymieszać z cukrem na stolnicy. Uformować kopczyk i zrobić dołek ; dodać żółtko i drobno pokrojone zimne masło. Całość posiekać nożem a następnie szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde można dodać śmietanę i znowu wyrobić. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.


Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii (w razie potrzeby podsypać mąką) na grubość 3-4 mm i wykrawać foremkami dowolne kształty. Ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować polewą marcepanowa i posypać posypką cukrową. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 10 minut (ciastka nie mogą się zanadto zrumienić).


SMACZNEGO!



UWAGA:


Dodatkowo w ciastkach możemy przed upieczeniem zrobić dziurki wykałaczką i po wystudzeniu można je zawiesić na choince.



Tagi:

ciasto