Sposób przygotowania:
Ciasteczka guziki
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrami, solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło i aromat. Ciasto szybko zagnieść w kulę (jeśli chcemy uzyskać dwa kolory guzików, należy ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao). Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę (można zostawić na całą noc).
Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 0,5 cm. Za pomocą kieliszka wykrawać okrągłe ciasteczka i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą foremką lub kieliszkiem robić w ciastkach wgłębienia takie jak w guzikach. Za pomocą słomki lub wykałaczki zrobić dziurki.
Tak przygotowane ciastka piec w 190 st. C przez około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia na kratce.
Smacznego!
Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 0,5 cm. Za pomocą kieliszka wykrawać okrągłe ciasteczka i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą foremką lub kieliszkiem robić w ciastkach wgłębienia takie jak w guzikach. Za pomocą słomki lub wykałaczki zrobić dziurki.
Tak przygotowane ciastka piec w 190 st. C przez około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia na kratce.
Smacznego!