Sposób przygotowania:
Maślane kruche ciasteczka z wanilią i kakao
Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Laskę wanilii przeciąć i wyciągnąć ziarenka, dodać do składników suchych. Masło- musi być miękkie, pokroić w kostkę i dodać do miski. Energicznie wyrabiać ciasto, do połączenia wszystkich składników tak aby powstała gładka masa. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić do połączenia składników. Z masy odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć dłonią. Można dodatkowo porobić wzorki np widelcem. Ja użyłam końcówki pałeczki, tak aby powstał efekt guzików. Uwaga , ciastka mocno rozpływają się podczas pieczenia więc układamy na papierze w dość sporej odległości od siebie. Pieczemy 12-15 minut w temp 170 stopni. Smacznego:)