lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ciastka guziki pół kruche

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moi drodzy znowu wzięło mnie na ciastka . Tym razem będą to " guziki " , niespotykane za to ciekawe :)

Ciastka guziki pół kruche Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Ciastka guziki pół kruche

Składniki na ciastka guziki:

 

 

  • 180 g cukru

 

  • cukier waniliowy 15 g

 

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1 całe jajko + 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Ciastka guziki pół kruche

Wykonanie:

Rozkładamy stolnicę sylikonową, wsypujemy na nią przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Schłodzone masło wyjmujemy z lodówki siekamy nożem i dodajemy do składników i teraz razem wszystko siekamy nożem. W trakcie dodajemy jajo i żółtko i nadal siekamy nożem z 2-3 minuty. Teraz raz dwa ugniatamy ciasto rękoma. Formujemy kule, zawijamy w folie spożywcza i do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na około 5 mm. Wykrawamy szklanką kółka, teraz kieliszkiem po środku dociskamy ciasto tak aby widać było rant odciśnięty. Słomką robimy dwie dziurki po środku i mamy kształt guzika.
Przekładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok 10-15 minut. Studzimy na kratce. Ciastka najlepsze są na drugi dzień. Zamierzam je przechować w metalowej puszcze.

Ciastka guziki pół kruche
Rozkładamy stolnicę sylikonową , wsypujemy na nią przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodajemy cukier i cukier waniliowy.
Ciastka guziki pół kruche
W trakcie dodajemy jajo i żółtko i nadal siekamy nożem z 2-3 minuty.
Ciastka guziki pół kruche
Schłodzone masło wyjmujemy z lodówki siekamy nożem i dodajemy do składników i teraz razem wszystko siekamy nożem.
Ciastka guziki pół kruche
Teraz raz dwa ugniatamy ciasto rękoma. Formujemy kule, zawijamy w folie spożywcza i do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Ciastka guziki pół kruche
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na około 5 mm . Wykrawamy szklanką kółka
Ciastka guziki pół kruche
Kieliszkiem po środku dociskamy ciasto tak aby widać było rant odciśnięty.
Ciastka guziki pół kruche
Słomką robimy dwie dziurki po środku i mamy kształt guzika .
Ciastka guziki pół kruche
Przekładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 stopniach ok 10-15 minut. Studzimy na kratce. Ciastka najlepsze są na drugi dzień .

Tagi:

ciastka deser