Sposób przygotowania:
Ciastka guziki pół krucheWykonanie:
Rozkładamy stolnicę sylikonową, wsypujemy na nią przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Schłodzone masło wyjmujemy z lodówki siekamy nożem i dodajemy do składników i teraz razem wszystko siekamy nożem. W trakcie dodajemy jajo i żółtko i nadal siekamy nożem z 2-3 minuty. Teraz raz dwa ugniatamy ciasto rękoma. Formujemy kule, zawijamy w folie spożywcza i do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na około 5 mm. Wykrawamy szklanką kółka, teraz kieliszkiem po środku dociskamy ciasto tak aby widać było rant odciśnięty. Słomką robimy dwie dziurki po środku i mamy kształt guzika.
Przekładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok 10-15 minut. Studzimy na kratce. Ciastka najlepsze są na drugi dzień. Zamierzam je przechować w metalowej puszcze.
Igraszki Losu
lalunia
Dziękuję .