Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ciastka kakaowe z malinami i orzechami nerkowca

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciastka te są niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Samo ciasto przypomina czekoladowego, tylko że bardziej kruchego murzynka. Pycha!

Ciastka kakaowe z malinami i orzechami nerkowca

Składniki:

Ciastka kakaowe z malinami i orzechami nerkowca

12 sztuk:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciastka kakaowe z malinami i orzechami nerkowca

Masa:

Ciastka kakaowe z malinami i orzechami nerkowca
Można też wszystkie składniki szybko zagnieść - ciastka będą mniej lżejsze.

Masło/margarynę oraz cukier należy utrzeć do puszystości.

Nie przerywając miksowania - połączyć z jajkiem i mlekiem, a następnie z mąką, kakao, odrobiną soli oraz proszkiem do pieczenia.

Formowanie:

Ciastka kakaowe z malinami i orzechami nerkowca
Do ciasteczek można też użyć malin świeżych.

Z masy należy uformować kuleczki wielkością przypominające orzech włoski.

Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć i z odstępem umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W każde ciastko ostrożnie wcisnąć po kilka malin i orzechów nerkowca.

Pieczenie:

Ciastka kakaowe z malinami i orzechami nerkowca
Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 17 minut w temperaturze 170-180 stopni, a następnie ostudzić na kratce.

(Początkowo będą bardzo miękkie, ale później stwardnieją.)