szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Czarne baranki - kakaowe ciacha

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo szybkie ciasteczka. Idealne do dalszego dekorowania lukrami gdyż same w sobie są mało słodkie.

Czarne baranki - kakaowe ciacha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czarne baranki - kakaowe ciacha

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 120 g margaryny lub masła
  • 4 łyżki kefiru
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao

 

Sposób przygotowania:

Czarne baranki - kakaowe ciacha
Przesianą mąkę mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao oraz masło lub margarynę. Siekamy najpierw nożem, a następnie dodajemy jajka, kefir i zagniatamy ciasto. Gładkie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm. Foremkami wykrawamy kształty. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do ok 160 - 170 stopni piekarniku 15 minut.
Czarne baranki - kakaowe ciacha
Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem
Czarne baranki - kakaowe ciacha
Po dodaniu masła lub margaryny siekamy nożem lub siekaczką
Czarne baranki - kakaowe ciacha
Gładkie ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku mm
Czarne baranki - kakaowe ciacha
Z ciasta wycinamy kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Tagi:

jajko jajka