WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1241]

Ciastka kokosanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasteczka kokosanki zrobione z białek i wiórków kokosowych z dodatkiem cukru i mąki. Małe słodkie co nieco.

Ciastka kokosanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka kokosanki

 

  • 4 białka
  • ok. 150 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 8 płaskich łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciastka kokosanki

ETAP 1:

Białka włożyć do miski. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Następnie dosypywać po łyżce cukier puder cały czas miksując. Piana powinna się zrobić gęsta i bardziej ciągnąca.

Następnie wsypać mąkę pszenną tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować już na mniejszych obrotach do połączenia. Na koniec do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać dokładnie łyżką.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego nakładać małe porcje ciasta tworząc kopczyki. Kokosanki piec w temp. 140 stopni do zrumienienia (u mnie ok. 25 minut). Po upieczeniu wystudzić.

Ciastka kokosanki
Kokosanki po upieczeniu i wyciągnięciu z piekarnika
Ciastka kokosanki
Surowe kokosanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Ciastka kokosanki
przygotowane ciasto na kokosanki po wymieszaniu w misce
Ciastka kokosanki
białka zmiksowana z cukrem pudrem, mąką i proszkiem do pieczenia